Afacerile cu produse hand made infloresc de sarbatori

HandMade Si in acest an sărbătorile de iarnă au adus multor artisti plastici si artizani profituri substantiale. Practic sărbătorile de iarnă reprezintă pentru cei care isi deschid o afacere in domeniul “hand-made” cel mai bun moment al anului. Piata potentială este extrem de mare deoarece aceste produse nu se adresează numai persoanelor, ci si decorarii caselor, birourilor, restaurantelor si hotelurilor.
In luna decembrie romanii au cumpărat decoratiuni pentru bradul de crăciun, pentru casă si au luat numeroase cadouri pentru cei dragi. Chiar dacă produsele de tip hand-made nu au fost in topul prioritatilor se pare că in acest an volumul vanzărilor de produse hand-made a fost mai mare decat in ceilalti ani.

Aceasta crestere a vanzărilor a fost pusă pe seama:

  • cresterii numărului de mall-uri din marile orase care au inchiriat spatii pentru micii artizani;
  • punerii la dispozitie a unor standuri speciale si chioscuri pentru artizani, in zonele in care au fost amplasati brazii de craciun, in aproape toate orasele din Romania;
  • cresterii numărului de persoane care au cumpărat online cadori de crăciun sau produse decorative specifice perioadei.

Atat din mall-uri cat si din pietele centrale ale oraselor in care autoritătile au organizat Targuri de Crăciun pasionatii de produse hand-made au putut cumpăra o gamă foarte largă de produse: ornamente pentru pom, “decoratiuni dulci”, lumanări, obiecte pentru decorarea locuintei specifice sărbătorilor de iarnă, felicitări realizate manual, bijuterii hand made, obiecte realizate din lână şi croşetate, ceramică, icoane pe lemn si sticlă, obiecte din piele, obiecte din lemn, decoratiuni pentru petrecerile de de crăciun si de revelion, decoraţiuni pentru grădină specifice crăciunului si multe altele.
Vanzările au inregistrat o crestere spectaculoasă cu cateva zile inainte de Mos Nicolae si au avut un trend ascendent pană in ajunul Crăciunului. Cei care au creat produse care pot fi folosite si cu prilejul petrecerilor de revelion si-au mentinut un nivel ridicat al vanzărilor pană pe data de 31 decembrie. Pentru cei care au mici afaceri cu produse de tip hand made, chiar dacă afară este frig, luna decembrie a fost “o lună de foc”.

Si fiindcă afacerile cu produse de tip hand-made sunt afaceri mici multi se intreabă: cat se poate castigă dintr-o astfel de afacere? Răspunsul este greu de dat deoarece castigul variază in functie de tipul de produs pe care il faci. In mod evident una este să faci gablonturi care se vand cu 5-10 lei/bucată si alta e să faci produse decorative pe care le poti vinde cu 100 lei/bucata. Multi se gandesc că este mult mai usor să vanzi obiecte ieftine de 10 lei/bucată decat cele de 100 lei/bucată, ceea ce este in mare parte adevărat, dar dacă iti propui să ai vanzari de 2.000 RON/zi, in cazul produselor ieftine trebuie să ai cel putin 200 clienti/zi in timp ce pentru a iti atinge acelasi obiectiv vanzand produse scumpe e suficient sa ai 20 clienti/zi. Dacă ai in perioada sărbătorilor un stand intr-un mall ai probabil sanse mult mai mari de a atrage 20 clienti dispusi să de 100 ron/obiect decat 200 de clienti dispusi să plătească 10lei/obiect. Bineinteles asta depinde foarte mult de creativitatea producătorului sau mai bine zis de capacitatea acestuia de a crea produse care sunt considerate ca fiind atractive de clientii obisnuiti ai unui mall. Dacă in schimb iti propui să iti vinzi produsele in piata centrală a unui oras unde primaria a organizat un targ al artizanilor sansele de a vinde produse scumpe sunt ceva mai mici deoarece in aceste locatii in general lumea vine “la distractie gratuită” si nu este dispusă să cheltuie foarte mult.
Asa că pentru a avea venituri substantiale in luna decembrie trebuie in primul rand să te gandesti care este cel mai bun loc in care ti-ai putea vinde produsele. Teoretic cel mai bine e să iti desfaci produsele in cat mai multe locuri, dar fiindcă afacerile cu produse de tip hand-made sunt afaceri mici de cele mai multe ori numărul punctelor de vanzare e conditionat de numărul membrilor de familie dispusi să te ajute, si de aceea trebuie să te gandesti foarte bine care este cel mai bun loc de vanzare pentru produsele care le faci. Revenind la veniturile pe care un mic intreprinzator care se lansează in afaceri cu produse hand-made le realizează trebuie să subliniem că pentru cei mai multi este greu să atingă zilnic vanzări de 2.000 RON/zi, dar cei care sunt creativi si stiu să isi aleagă locul de vanzare au sansa de a realiza in luna decembrie o medie a vanzărilor de 1.500 RON/zi, ceea ce inseamnă un volum al incasărilor de aproximativ 30.000 RON (aprox. 6.750 EUR) in 20 zile.

Profiturile sunt insă mult mai mici. Nivelul profiturilor depinde de costul materiilor prime si de pretul care il plătesti pentru inchirierea spatiului/standului. De aceea profiturile variază foarte mult de la un mestesugar la altul. Dacă ai rabdare să cauti pe net, pe forumurile de discutii sau intre comentariile făcute pe marginea diferitelor articole care au ca temă afacerile cu produse hand made, vei constata că unii se laudă ca au obtinut profituri de peste 10.000 RON in luna decembrie. Pentru multi pare mult, dar dacă te gandesti ca urmează luna ianuarie in care vanzarile tind catre zero iti dai seama că suma e absolut rezonabilă. Si incă ceva: ca să iti permiti să stai in luna decembrie in fiecare zi să iti vinzi marfa trebuie ca toată luna noiembrie să ti-o petreci in atelier realizand produse. Asa că profiturile realizate in decembrie trebuie să le imparti la 3 luni (noiembrie, decembrie, ianuarie).

Celor care le-ar place o afacere cu produse hand made le readucem aminte că urmează Valentine’s Day, 1 Martie, 8 Martie, după care vine Pastele, si că ar trebui să se apuce urgent de treabă dacă nu vor să rateze următoarele momente in care se pot castiga multi bani.

© ideiafacere  /  V.T.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Afaceri mici și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s