Top 10 idei de afaceri mici pe care mizeaza americanii in 2015

Idei afaceriCând e vorba de afaceri si de idei de afaceri americanii sunt cei care „dau tonul”. Chiar dacă China vine puternic din spate iar nemtii au reusit să treacă de bariera de 1.000 de miliarde de euro venituri din export, deocamdată tot americanii sunt lideri in lumea afacerilor. Sunt extrem de creativi si vin cu diverse idei de afaceri care se răspândesc rapid pe întreg globul si care de cele mai multe ori se transformă în afaceri de succes.
In continuare vom incerca să vă prezentăm câteva idei de afaceri mici pe care mizează americanii in 2015, dar care ar putea fi aplicate si la noi.

Locul 10: Reciclarea produselor electronice si a bateriilor
Desi marea majoritate a caselor de peste ocean sunt dotate cu containere standard pentru reciclarea hârtiei, sticlei si a plasticului foarte multi locuitori nu fac o sortare corectă a acestor materiale. Multi nu stiu unde sa arunce produsele electronice si diverse componente. Deoarece extrem de atractivă pentru reciclatori a devenit in ultima vreme procesarea produselor electronice si a bateriilor au inceput să apară tot mai multe firme mici care colectează acest gen de deseuri direct de la domiciliile celor care nu mai au nevoie de ele si care apoi le revând marilor reciclatori.
Se estimează că în anii ce vor urma, datorită reducerii stocurilor de materii prime la scară mondială, nevoia de reciclare va fi tot mai mare si ca atare aceste afaceri se vor dezvolta.

Locul 9: Consultantă pe probleme de sănătate
O idee de afaceri de neimaginat in Romania până acum 1-2 ani, căci la noi, atunci când ai o problemă de sănătate, te duci la medicul de familie, care fie te tratează, fie te indrumă către un medic specialist. In tările mai dezvoltate problemele se pun putin diferit: în primul rând se acordă o atentie deosebită preventiei, iar în al doilea rând dacă ai ajuns să ai o problemă de sănătate nu te duci la cel mai apropiat spital ci la cel care îti oferă cele mai bune tratamente.
Pentru un om care nu lucrează in domeniul sănătatii este destul de greu să afle in tip util despre diferitele servicii specializate oferite de spitale, clinici, laboratoare sau cabinete ale unor terapeuti independenti. Internetul pune la dispozitie informatii utile, dar dacă nu ai o pregătire în domeniu este destul de greu să alegi. Astfel au apărut micile firme care oferă servicii de consultantă în domeniul medical.
Deoarece industria medicală este în plină dezvoltare si serviciile oferite sunt din ce în ce mai complexe, oferirea de consultantă pe probleme de sănătate devine o afacere care ia amploare. La noi astfel de servicii au fost dezvoltate de putine companii, iar cele care o fac se adresează în special străinilor care vin să se trateze în România.

Locul 8: Restaurante “pe roti”
O idee de afaceri cu totul nouă pentru noi: restaurantul mobil. Si la noi există rulote pe care anumiti intreprinzatori le plimbă prin piete si târguri, dar la americani e putin diferit, căci acestia au camioane care sunt restaurante mobile în toata regula.
Un studiu publicat in decembrie 2012 a prezis că in America veniturile din industria alimentară „pe roti” vor ajunge la 2.7 miliarde dolari pâna în 2017.
Aceasta idee de afaceri câstigă tot mai multi adepti deoarece un camion este o investitie mult mai putin costisitoare decât un restaurant din cărămidă, otel si sticlă si, cel mai important, până acum rata de esec a unor astfel de afaceri pe roti a fost de doar 10 la 20 %, spre deosebire de 60 la 90% cat este pentru restaurantele clasice.

Locul 7: Birou de traduceri
Este o idee de afaceri veche care acum parcă renaste. Globalizarea e un fapt, iar schimburile si cooperările între companii aflate pe continente diferite iau amploare din ce in ce mai mare. Chiar dacă in mediul de afaceri aproape toată lumea stie engleza totusi în cadrul relatiilor dintre companii din diverse tări apar bariere de comunicare, si de aceea cererea de translatori specializati este în crestere. La americani cererea pentru astfel de servicii de traducere a înregistrat o explozie pentru chineză si spaniolă, datorită relatiilor comerciale în dezvoltare pe care americanii le au cu chinezii si cu mexicanii.

Locul 6: Servicii de monitorizare a angajatilor
Si aceasta este o idee de afaceri cu totul nouă pentru noi, dar care in pe continentul american nu miră pe nimeni, căci in 2015 numărul angajatilor „mobili” va ajunge la 1,3 miliarde de lucrători.
Angajatorii sunt interesati să stie cât de mult timp alocă angajatii lor muncii efective în perioada in care sunt pe teren, conform atributiilor de servici. Mici companii au început să dezvolte diverse solutii de monitorizare a angajatilor care lucrează pe teren, mergând de la dispozitive GPS aplicate pe masini si echipamente până la aplicatii software pentru tablete si telefoane mobile. Afacerea nu constă numai în dezvoltarea unor solutii hard sau soft, ci si în monitorizarea efectivă a angajatilor si furnizarea de rapoarte către angajatori.
Acest gen de afacere se poate dezvolta cu succes si la noi deoarece numărul companiilor care au angajati mobili este în crestere.

Locul 5: Vânzarea prin intermediul automatelor (Vending Machines)
Aproape in toate domeniile oamenii sunt înlocuiti de masini, căci acestea nu intră in grevă, nu cer concediu si nu cer mărire de salariu. Vânzarea prin intermediul automatelor este o variantă care rezolvă o parte din problemele pe care firmele le au cu angajatii. Chiar dacă numărul de produse care se pretează a fi vândute prin intermediul automatelor este relativ mic, totusi piata potentială este extrem de mare, căci oamenii sunt din ce in ce mai grăbiti si de multe ori criza de timp îi face să mănânce „din mers”. Afacerile de acest gen, mai ales cele în franciza merg din ce in ce mai bine, aducând venituri bunicele celor care reusesc să le amplaseze în scoli, birouri, clădiri publice, etc. Mai nou sunt la moda automate;e care vand produse “bio”.

Locul 4: Reparatii Smartphone
In ziua de azi aproape fiecare persoană are un telefon mobil, iar dintre detinătorii de telefoane mobile aproape 60% au un smartphone. Cum orice telefon se mai si strică numărul atelierelor de reparatii smartphone-uri a înregistrat o explozie in ultimii 2 ani. Ponderea detinătorilor de smartphone este în crestere, si ca atare deschiderea unui atelier de repartii smartphone poate fi o idee de afaceri viabilă atât în 2015 cât si în următorii ani.

Locul 3: Reparatii instalatii, tencuieli si zugraveli
In perioada de recesiune multă lume s-a oprit din investitii si chiar si din efectuarea unor reparatii. Reparatiile la instalatii nu pot fi însă amanate la nesfarsit, si după iesirea din criză primul lucru pe care proprietarii de imobile l-au facut a fost să facă mici reparatii. Astfel cererea pentru servici de reparatii instalatii precum si pentru mici reparatii la tencuieli si zugrăveli a inregistrat o crestere substantială, trend care se pare că se va mentine si în următorii ani. Desi este o idee de afaceri care multora li se pare „răsuflată” este o idee care poate aduce bani buni celor care isi doresc o mica afacere.

Locul 2: Testare aplicatii software
O idee de afaceri care deja functioneaza cu succes si in Romania. Marii producători de software isi testează apps-urile, site-urile web, si aplicatiile de e-commerce înainte de a le lansa, si cum piata cere din ce in ce mai multe aplicatii (căci în ziua de azi până si frigiderul din casă a devenit „o masină inteligentă”) cererea pentru servicii de testare a aplicatiilor software a inregistrat o crestere spectaculoasă. Orasele in care sunt si marile centre universitare din România sunt pline de astfel de mici firme, care prestează servicii de testare a aplicatiilor software pentru marii producători.

Locul 1: Servicii pentru companii
In goana după optimizarea costurilor marile companii preferă să externalizeze cât mai multe servicii, deoarece costurile pot fi mult mai usor controlate intr-o firmă mică decat intr-o firmă mare. In plus cei mari preferă să lucreze cu diversi furnizori de servicii decât să angajeze personal, a căror eventuală disponibilizare ar fi costisitoare. Astfel s-au creat numeroase oportunităti de afaceri pentru firmele mici care pot oferi servicii de marketing, servicii financiar-contabile, servii de întretinere a echipamentelor, de întretinere a computerelor, de curătenie, de pază, de resurse umane sau orice alt serviciu de care are nevoie o companie mare.

După cum probabil v-ati dat seama deja o bună parte din ideile de mici afaceri în care americanii îsi pun sperante functionează si la noi, iar restul ar putea fi puse in aplicare si în România.

Succes !

Reclame
Acest articol a fost publicat în Afaceri mici, Idei de afaceri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s