Cafeneaua mobila: o afacere mica pentru marile orase

Cafea pachetO afacere mică care a inceput să prindă si la noi in marile orase este cafeneaua mobilă. Intr-un fel această idee de afaceri nu este foarte nouă deoarece se incadrează in conceptul “Coffee 2 Go” sau “Cafea la pachet”, cu care ne-au obisnuit deja de mai multi ani benzinăriile. Initial, in România, “cafeaua la pachet” se adresa soferilor grăbiti, dar conceptul a fost dezvoltat, si pasul următor a constat in plasarea automatelor de cafea in locuri publice, institutii, universităti sau mari companii, fenomen care a mărit foarte mult numărul persoanelor care aveau acces la o cafea “la pachet” si implicit la familiarizarea unui număr mare de persoane cu acest concept. Asa că, odată ce consumatorii au inteles si acceptat aceasta idee, s-au creat premisele dezvoltării a numeroase afaceri mici bazate pe conceptul “Coffee 2 Go”.
In timp, in marile orase au apărut mici cafenele care s-au dovedit a fi afaceri de succes. E vorba in general de cafenele care pun in valoare spatii cu suprafete foarte mici (15 – 20 mp), in care foarte putini oameni isi beau efectiv cafeaua, ele adresându-se in general celor care isi beau cafeaua din mers, in drum spre serviciu, sau care in timpul zilei, fiindcă nu au timp de pierdut intr-un bar sau o cafenea clasică, se delectează cu aroma unei cafele deosebite băute “pe fugă”.
Marea problemă a acestor mici cafenele o reprezintă amplasamentul, căci pentru a fi rentabile este necesar ca un număr mare de persoane dispuse să bea o cafea la pachet să treacă prin locul respectiv si de multe ori in zonele cu un vad bun pentru o astfel de afacere nu este disponibil spatiul necesar. De aceea acest gen de mică afacere isi are limitele ei, si nu poate fi dezvoltată cu succes oriunde. Este adevărat că au apărut firme care oferă in franciză posibilitatea infiintării unor mici cafenele sub forma unor chioscuri stradale, dar si amplasarea acestora este in anumite cazuri dificilă datorită unor interdictii ale primariilor privind amplasarea chioscurilor stradale.

In orice afacere cheia succesului o reprezintă satisfacerea nevoilor oamenilor la un nivel superior. Asa că anumiti intreprinzători s-au gandit la o solutie care să răspundă celor care sunt mari amatori de cafea, nu au timp să stea prin baruri si cafenele clasice pentru a savura o cafea, si nu au norocul să treacă pe strazi unde se găsesc mici cafenele de unde să isi cumpere o “cafea la pachet”. Solutia este bineinteles cafeneaua mobilă. Dacă nu vine clientul la tine te duci tu la client! Este un concept vechi si binecunoscut in diverse domenii, dar care până acum, cel putin in România, nu a fost aplicat in domeniul vânzării de cafea.
In diverse orase mai mari au apărut tineri intreprinzători care au infiintat cafenele mobile. In Bucuresti câtiva tineri au infiintat “Velo Coffee” sau “cafeneaua pe 3 roti”, in timp ce altii, care au dispus de ceva mai multi bani pentru demararea afacerii, si-au montat expresoare de cafea in spatele unor autoutilitare de mici dimensiuni.
In cazul micilor cafenele mobile bazate pe conceptul “Coffee 2 Go”, chiar dacă sunt amplasate in zone cu un vad comercial deosebit vânzările inregistrează fluctuatii foarte mari pe parcursul unei zile, din cauza programului zilnic al consumatorilor (mersul la servici, pauza de masă, sfârsitul programului de lucru, etc.). In cazul cafenelelor mobile te deplasezi la momentul oportun acolo unde sunt multi potentiali clienti astfel incât să iti asiguri un număr mare de clienti pe parcursul intregii zile. Cafea 2 Go BV
De exemplu, in anumite statii de autobus există un număr foarte mare de persoane care asteaptă un mijloc de transport doar in anumite intervale orare (dimineata prin cartiere, intre orele 15,30 si 17,30 in zonele industriale, intre orele 13 si 14 in preajma liceelor, etc.). Statiile de autobus nu sunt singurele locuri in care in anumite momente ale zilei există un număr mare de potentiali clienti. Si pe anumite străzi din orase putem constata că se inregistreaza un trafic mult crescut intre orele 16 si 18. In anumite momente ale zile un număr mare de persoane intâlnim in jurul spitalelor, universitătilor s.a.m.d.
Ideea care stă la baza acestei afaceri este că intr-un oras mare există numeroase locuri in care se strâng un număr mare de persoane in anumite momente ale zilei, iar printre ele in mod sigur există un număr suficient de mare de persoane care si-ar dori să bea o cafea de bună calitate in timp ce stau si asteaptă. Solutia pentru a satisface nevoile acestora o reprezintă in mod evident “cafeneaua mobilă”. Pentru cei care nu doresc să bea cafea după ora pranzului se oferă diverse ceaiuri.
O astfel de afacere se pretează in general la orasele cu peste 200.000 locuitori, unde un intreprinzător care se lansează intr-o astfel de afacere poate câstiga suficient in sezoanele mai reci pentru a compensa vânzările mai scăzute de pe perioada verii.
Costurile unei astfel de afaceri pot varia intre 5.000 euro si 25.000 euro, in functie de mijlocul de transport pe care se amplaseaza expresoarele de cafea si de calitatea acestora.

Atentie la obtinerea autorizatiilor necesare vânzării stradale. Chiar dacă intentionati să stationati doar 1 oră pe zi in imediata apropiere a unei statii de autobus sau in apropierea intrarii intr-o institutie trebuie să vă autorizati activitatea. Toate primăriile din România au un regulament privind comertul stradal si inainte de a incepe activitatea va trebui să vă informati de la primaria zonei/zonelor in care intentionati să vindeti care sunt conditiile de autorizare.

Mult succes !

Acest articol a fost publicat în Afaceri mici, Idei de afaceri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s