Idei de afaceri in zonele montane in domeniul turismului

Turism montan ideiIn tările din vestul europei muntele a reprezentat si reprezintă o atractie deosebită pe tot parcursul anului. In multe din statiunile montane europene în weekenduri este apoape imosibil să găsesti un loc de cazare, hotelurile si pensiunile fiind pline de turisti pasionati de drumetii montane. In România situatia e putin diferită deoarece în zonele montante găsesti turisti doar în sezonul de vară si în cel de iarnă. In rest turistii apar doar cu prilejul organizării unor raliuri sau a unor concursuri de sporturi extreme. E păcat că ne aflam într-o astfel de situatie, mai ales că România se înscrie în circuitul turistic international cu valori turistice unicat, atât din punct de vedere al resurselor turistice naturale, cât si a celor culturale. Cu alte cuvinte, dacă antreprenorii din zonele montane s-ar organiza un pic mai bine si ar diversifica ofertele pentru turisti ar exista toate sansele ca turismul montan din România să cunoască o dezvoltare puternică.
In cazul în care vă intrebati ce afaceri ati putea dezvolta pentru turistii care în prezent vizitează zonele montane si mai ales pentru cei care ar putea veni “în plus”, în cazul în care oferta turistică ar deveni mai atractivă, vom încerca să prezentam pe scurt câteva idei de afaceri de succes în zonele montane din vestul Europei care se pot aplica si la noi.

1. Organizarea de drumetii montane
Este ce mai simplă activitate care se poate organiza într-o zonă montană. Turismul itinerant montan se practică in general in zonele zone montane la peste 1200-1500 m, fiind dependent de căi de acces de o factură aparte, si de factori naturali morfopeisagistici ce atrag iubitorii muntelui.
In general cei pasionati de drumetii montante parcurg singuri traseele simple, dar in cazul traseelor cu un grad de dificultate ceva mai ridicat, în special turistii străini, preferă să fie insotiti de un ghid. Deocamdată numărul de turisti străini care vin în România pentru drumetii este mic, dar dacă cei care doresc să dezvolte astfel de afaceri ar depune ceva mai multe eforturi pentru promovarea acestor servicii pe site-uri si forumuri de specialitate din străinătate numărul clientilor ar putea creste semnificativ după 1-2 ani de “muncă online”.
Pentru a desfăsura astfel de activităti în conditii de legalitate este necesar să urmezi un curs acreditat de ghid montan (cursul de initiere are o durată de minim 360 ore).
In zonele in care se găsesc versanti cu pante abrupte, sau chiar pereti verticali se pot oferi servicii celor pasionati de alpinism. Turismul-alpinism este o formă sportivă a turismului montan, practicat de o categorie restrânsă de persoane, cu aptitudini fizice deosebite si bine antrenate. Deoarece muntii nostri sunt mult mai putini atractivi decât Alpii acestă formă de turism nu va lua probabil o amploare prea mare în România, dar ramane o optiune pentru cei care se gândesc la o afacere foarte mică.

2. Inchirierea de biciclete, ATV-uri, sănii etc.
Inchirerea bicicletelor si a ATV-urilor in sezonul de vară-toamnă sau a săniilor în perioada de iarnă nu mai este o noutate. Cea mai mare căutare o au bicicletele, căci închirierea acestora este ieftină iar plimbarea cu bicicleta într-o zonă montană oferă turistilor pe lângă divertisment si aventură si posibilitatea de a-si îmbunătăti conditia fizică. Inchirierea bicicletelor este des întâlnită în cazul pensiunilor, care ofera complementar astfel de servicii.
Pentru ca o astfel de afacere să fie rentabilă este necesar ca ea să fie amplasată într-o zonă cu flux mare de turisti (ex statiuni montane), si este bine să fie completată cu inchirierea de ATV-uri. In cazul în care se oferă ATV-uri investitia initială creste considerabil, dar si veniturile pot inregistra o crestere substantială.
Pe perioada iernii se pot inchiria sănii, iar în cazul în care în apropiere exista partii de ski se poate închiria si echipamente pentru ski. Afacerea poate fi dezvoltată prin achizitionarea a 2-3 snow-mobiluri.

3. Parc de aventuri
In ultimii ani au apărut parcuri de aventuri în multe statiuni montane din România, dar în continuare acestea sunt insuficiente în sezonul de varf, când se stă la coada pentru a intra pe traseu. Aceste parcuri ofera sansa unei aventuri atât copiilor cât si adutilor, clientii având vârste cuprinse intr 5 ani si 65 de ani. In imediata vecinătate a pracurilor propriu-zis se pot crea piste de ZORBING.
Este o afacerile ce poate fi demarată cu costuri relative reduse. Echipamentul necesar nu este ieftin, dar în mod sigur e mai putin costistor decât 3-4 ATV-uri.
Acesta afacere are însă un caracter mai special, deoarece este obligatoriu să angajezi niste profesionisti, pentru a nu pune în pericol viata turistilor.
Veniturile pot fi completate prin furnizarea de servicii ocazionale pentru companiile care organizează sesiuni de team-building în zone montane sau pentru cluburile montante care organizează drumetii si activităti pentru copii si tineret.
In perioada sezonului rece în apropierea partiilor de ski se pot crea piste de tubing care pot aduce in weekenduri venituri bunicele.

4. Centru de echitatie
Este o afacere care presupune investitii mult mai mari decât cele anterior prezentate, dar care poate aduce profituri bune deoarece se adresează persoanelor cu venituri ridicate.
Centrele de echitatie oferă atât servicii de initiere pentru cei lipsiti de experientă cât si excursii călare.
Este o idee de afaceri bună, dar care presupune o investitie intială destul de mare si de aceea se recomandă ca o astfel de afacere să fie demarată pe cât posibil intr-o zonă montană din apropierea unui oras mai mare (ex: Brasov), astfel incât centrul de echitatie să-si asigure pe cât posibil un flux de venituri constante din cursurile de echitatie oferite celor care doresc să învete să călărească si care sunt dispusi sa vină la centru in timpul săptămânii pentru a invăta (inclusiv primăvara si toamna).

5. Expeditii off-road
Numărul de pasionati de off-road este în crestere si este si normal, deoarece pentru foarte multi turisti a ajunge in zone “sălbatice” cu efort minim este extrem de atractiv.
Deocamdată la noi acest gen de afacere a cunoscut o dezvoltare explozivă in zona Busteni, unde se organizează zilnic excursii până în apropiere de “Babele” cu vehicule 4 x 4. Aceste excursii se adresează in principal turistilor obisnuiti, veniti cu familia, dificutatea traseului fiind redusă. Pentru cei pasionati de sporturi extreme se pot organiza si expeditii in zone accidentate.
Pornirea acestei afaceri este si ea destul de scumpă, deoarece achizitionarea a 3-4 masini de teren noi, bune pentru off-road nu este ieftină. O solutie de a demara afacerea ceva mai ieftin ar reprezenta-o achizitionarea unor masini second-hand, dar această implică si anumire riscuri.
Acest gen de afacere are sanse de succes dacă baza este amplasată intr-o statiune turistică cu flux mare de turisti care este situată in apropierea unor munti greu accesibili pentru turistii neantrenati pentru drumetii montane.

Foarte important: de obicei afacerile de acest gen nu dau rezultate din primul an. In primul an esti norocos daca obtii profit, iar in al doilea an afacerea va merge mai bine doar in cazul in care in primul an ti-ai făcut bine treaba si turistii care au beneficiat de serviciile tale revin sau te recomandă altora. De aceea totul trebuie sa fie foarte bine planficat.

Sansele de reusita ale unor astfel de afaceri cresc considerabil daca sunt demarate de proprietarii unor pensiuni sau hoteluri deoarece acestia ar putea sustine din punct de vedere financiar afacerea in faza de inceput.

Succes!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Idei de afaceri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s