Cat te costa sa demarezi o afacere sezoniera profilata pe vânzarea ambulanta a micilor a altor produse alimentare

Afacere ambulanta mititeiIn cazul în care nu ai prea multi bani la dispozitie pentru a demara o afacere, dar te gândesti sa profiti de oportunitatile de a câstiga bani din perioada sezonului estival, o solutie ar fi comertul ambulant cu produse alimentare. Tara noastra e plina de locuri minunate, multe dintre acestea fiind în zone relativ izolate, departe de aglomerarile urbane sau de statiunile turistice. Zonele de acest tip sunt ideale pentru comertul ambulant, mai ales în perioada verii, când lumea este dispusa sa cheltuie ceva mai multi bani pentru a-si satisface micile placeri.
Generatia mai în vârsta, care a prins perioada comunista, este obisnuita sa plece “la iarba verde” în weekend-uri, si chiar si în concedii, „cu bucataria” în portbagajul masinii. Nu la fel stau lucrurile cu cei care sunt ceva mai tineri, care considera ca nu este deloc distractiv sa pleci undeva si sa cari dupa tine lazi frigorifice, vesela si mâncare si apoi sa stai sa gatesti 2-3 ore. Tocmai de aceea punctele de vânzare ambulanta a produselor alimentare proaspat preparate merg din ce în ce mai bine. Daca te gândesti la foamea pe care o simti când te duci undeva în natura, într-o zona superba cu aer curat, dupa 1-2 ore de plimbari, când simti mirosul gratarelor pe care se rumenesc mici si fripturi de porc sau cârnati, îti dai seama ca o astfel de afacere poate sa mearga foarte bine.
De aceea demararea unei afaceri care sa consta în comertul ambulant cu produse alimentare proaspat preparate ar putea fi o idee de afaceri buna. Tinând cont de faptul ca pe lânga niste mititei sau o friptura mai merge o bere sau un suc si poate si o înghetata, un client servit îti poate aduce în medie încasari cuprinse între 40 si 50 lei, iar daca îti alegi corect locatia poti ajunge cu usurinta la 500-600 clienti pe zi.

Ca sa ajungi însa la astfel de vânzari trebuie sa tii cont de 2 aspecte importante:

1 Alegerea corecta a locatiei: asa cum spuneam astfel de afaceri pot avea succes daca sunt identificate niste locatii în care ies multi localnici la aer liber sau vin multi turisti. Locatii cu aceste caracteristici întâlnesti atât în tara, în zone izolate, dar si pe litoral sau diverse statiuni turistice.
Totusi pentru ca afacerea sa fie profitabila trebuie sa indentifici acele locatii în care exista potentiali clienti în mai toate zilele saptamânii. Daca vizezi acele locuri în care exista clienti doar sâmbata si duminca va fi greu sa recuperezi investitiile pe care va trebui sa le faci.
Tot legat de locatie, o a doua problema este cea a obtinerii autorizatiei de la primaria de care apartine locul în care vrei sa îti desfaci produsele. Uneori piedica o reprezinta autoritatile publice. Pe litoral de exemplu, este mult mai simplu sa identifici o locatie care e plina zilnic de potentiali clienti din 15 iunie pâna la 1 septembrie, dar în anumite localitati obtinerea autorizatiei pentru un punct de lucru stradal poate fi chiar dificila.

2. Investitiile minime obligatorii: legislatia privind vânzarea produselor alimentare este destul de stricta si impune comerciantilor o serie de conditii.
Potrivit Ordinului Nr. 863 / 1995 pentru aprobarea Normelor de igiena privind productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor, emis de Ministerul Sanatatii:
Art. 45
Depozitarea si pastrarea alimentelor trebuie sa se faca în conditii care sa previna modificarea proprietatilor nutritive, organoleptice si fizico-chimice, precum si contaminarea microbiana. In acest scop, alimentele vor fi pastrate si depozitate în încaperi sau în spatii special amenajate, protejate de insecte si de rozatoare, dotate cu instalatiile si cu aparatura necesare pentru asigurarea si controlul conditiilor de temperatura, umiditate, ventilatie etc., stabilite prin actele normative în vigoare.
Materiile prime si auxiliare, semifabricatele si produsele finite se vor depozita în spatii separate, pentru fiecare din aceste categorii de alimente.
……
Art. 50
(1) Alimentele usor alterabile vor fi transportate cu mijloace de transport frigorifice, prevazute si dotate cu instalatii de ventilatie si frigorifice, inclusiv cu aparatura pentru controlul si înregistrarea temperaturii. Pentru transporturile în cadrul aceleiasi localitati sau cu o durata mai mica de 4 ore se pot folosi mijloace izoterme.
……
Art. 64
 (1) Punctele fixe de desfacere stradala (chioscuri, baraci, tonete) a alimentelor trebuie astfel amenajate si dotate încât sa asigure conditii igienice corespunzatoare pentru protejarea, pastrarea si servirea produselor, precum si pentru mentinerea salubritatii în vecinatatea punctului de desfacere.
(2) In aceste puncte este interzisa vânzarea bauturilor alcoolice pentru consum pe loc si prelucrarea materiilor prime, cu exceptia operatiunilor de preparare si prajire a gogosilor si de fierbere sau frigere a semipreparatelor din carne, daca au amenajari corespunzatoare.
(3) Unitatile de desfacere din aceasta categorie trebuie sa fie la distanta de cel putin 25 m de W.C.-uri publice.
….
Art. 65
Punctele fixe de desfacere stradala a alimentelor, precum si unitatile mobile (indiferent de tractiune) trebuie sa în deplineasca urmatoarele conditii pentru protectia sanitara a produselor si a consumatorilor:
…..
c) sa fie racordate la retelele publice de apa potabila si canalizare; în localitatile lipsite de asemenea retele, vor fi dotate cu instalatii proprii de apa potabila si de colectare si evacuare, în conditii igienice, a apei uzate;
…..
f) sa fie dotate cu instalatii de racire pentru pastrarea si expunerea alimentelor usor perisabile; nu se permite pastrarea de la o zi la alta a semipreparatelor;
….
Art. 68
Vânzarea înghetatei este permisa prin comertul de mic detaliu stabil în urmatoarele conditii:
a) prin sistem automat (aparat de inghetata), care trebuie sa fie amplasat intr-un chiosc, racordat la apa rece curenta si apa calda, prevazut cu spatiu frigorific, cu echipament de protectie si cu casete inchise pentru pastrarea vafelor, cornetelor si paharelor de unica folosinta. Reconstituirea înghetatei se va face la punctul de desfacere;
….
d) înghetata ambalata va fi pastrata în congelator protejat de caldura si ploi;

Planul de investitii
Daca te-ai gândit sa demarezi o astfel de afacere, probabil ti-ai închipuit ca poti porni afacerea cu o investitie de 10.000 euro, bani în care ai inclus si o Dacie second-hand pentru transportul produselor, dar daca analizezi cu atentie prevederile legale mai sus enuntate îti dai seama ca îti trebuie ceva mai multi bani, caci trebuie sa investesti:
– într-un spatiu în care vei depozita carnea si semipreparatele din care din momentul achizitionarii acestor si pâna în ziua în care te duci cu ele în punctul de vânzare ambulant;
– într-o mica masina izoterma cu care sa transporti produsele;
– rulora si infrastructura conexa pe care o vei folosi pentru vânzarea efectiva a produselor.
a) Investitia de la sediul firmei (punctul de lucru de baza)
Fiind vorba de o afacere sezoniera nu e indicat sa investesti în realizarea unei constructii pentru pastrarea produselor din momentul achizitionarii pâna în ziua vânzarii. Asa ca ar trebui sa închiriezi un spatiu adecvat, dar pe care va trebui sa îl dotezi cu instaltii frig pentru pastrarea preparatelor alterabile. In principiu vei avea nevoie de cel putin o lada frig de 500 l pentru refrigerare si un congelator de minin 300 litri, ceea ce, daca le cumperi noi, te va costa minim 6.500 RON. Te poti descurca cu aceste dotari doar în cazul în care faci aprovizionarea cu o frecventa destul de mare. In cazul în care te aprovizionezi doar odata pe saptamâna investitia va fi cel putin dubla.
b) Masina izoterma
Fiind vorba de o afacere sezonierea cel mai bine ar fi sa începi cu o masina second-hand. Pe piata poti gasi o masina în stare relativ buna cu 5.500 EURO (24.750 RON), sau daca vrei masina noua poti cumpara o Dacia Docker VAN, pe care sa o capitonezi, dar asa vei ajunge la o investitie de cel putin 63.000 RON în mijlocul de transport.
c) Rulota pentru desfacerea produselor si alte investitii conexe
Cel mai mare cost este legat de achizitionarea unei rulote comerciale, care sa fie dotata cu toate echipamentele necesare prepararii produselor si pastrarii semipreparatelor, dar si cu instalatii proprii de apa potabila si de colectare si evacuare a apei uzate, asa cum prevede legea.
Va trebui sa acorzi o atentie deosebita echipamentelor cu care este dotata rulota, caci pentru a putea functiona va trebui sa obtii Avizul sanitar, si asa poate deveni complicat daca nu ai o rulota adecvata.
Pe piata poti gasi rulote second-hand, dotate corespunzator pentru desfasurarea unor activitati de tip fast-food la cca. 7.000 EURO (aprox. 31.500 RON) sau noi la 16.000 EURO (aprox. 72.000 RON).
Astfel de rulote sunt dotate cu grill, friteuza, boxa frig pentru pastrarea spemipreparatelor, rezervor de apa si instalatie proprie de preparare a apei calde, dar pentru a putea vinde bere si bauturi racoritoare mai ai nevoie de cel putin o vitrina frigorifica, iar daca vrei sa vinzi înghetata de un congelator, pe care la second-hand le-ai putea achizitiona „la pachet” cu 900 EURO (aprox 4.050 RON). La toate astea mai adaugi diverse ustensile si vesela de cel putin 1.000 Euro.
In concluzie, daca alegi varianta unei rulote second-hand si dotarea în mare parte cu echipamente second hand, vei cheltui cca. 8.900 Euro, iar daca vrei o rulota noua vei investi cel putin 17.900 Euro.

Din pacate asta nu este tot, caci într-o astfel de afacere este absolut obligatoriu sa te dotezi cu un generator mobil de curent, cu care vei cheltui cel putin 1.200 EURO (aprox.5.400 RON).

Astfel, pentru cele 3 categorii de investitii pe care va trebui sa le faci, în varianta în care marea majoritate a echipamentelor vor fi second-hand (masina rulota si o parte din dotari), vei cheltui cel putin 17.000 Euro. Daca la acestea mai adaugi o casa de marcat, un calculator si o imprimanta, marfurile care trebuie sa le achizitionezi intial si mai pui si taxele de autorizare, ajungi la concluzia ca îti trebuie cel putin 20.000 Euro ca sa demarezi o astfel de afacere.
Pare destul de mult, dar daca alegi bine locatia în mod sigur în 2 sezoane recuperezi investitia facuta.

Desi acest gen de afacere are un caracter sezonier si are o profitabilitate ridicata doar pe perioada verii, totusi ea îti poate aduce venituri si în alte anotimpuri, daca te deplasezi la diferite festivaluri, târguri sau serbari ale unor orase. Este o idee de afaceri mica dar cu potential ridicat, deoarece poate fi pusa în practica de numeroase persoane. Singurul dezavantaj este ca va trebui sa muncesti sâmbata si duminica, dar pâna la urma, daca pui în “cealalta parte a balantei” banii pe care îi poti câstiga, merita sacrificiul.

Mult succes !

Reclame
Acest articol a fost publicat în Afaceri mici, Afaceri sezoniere, Idei de afaceri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cat te costa sa demarezi o afacere sezoniera profilata pe vânzarea ambulanta a micilor a altor produse alimentare

  1. Aliexpress zice:

    Hai ca-mi place! :)))) cu toate ca e vorba de mici, e un articol cat se poate de serios…nu ma asteptam la asta cand am dat click pe titlu…sincer :))) dar a meritat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s