Te-ai gandit sa pornesti o afacere, dar nu vrei “dureri de cap” ?

Probabil ati observat, atunci când cineva organizează o cercetare privind intentiile românilor de a se lansa în afaceri foarte multi spun că intentionează să pornească o afacere în următoarele luni, dar cu toate acestea foarte putin fac “pasul”, si ca atare în România numărul de IMM-uri la 1000 locuitori este la jumătate din media europeană.

Există si câteva explicatii logice legate de acest comportament al oamenilor:

  • realizează că ideea de afaceri nu este fezabilă si că riscă să îsi piardă toti banii investiti;
  • îsi dau seama că nu au un capital suficient pentru ca planurile lor să poată fi puse în aplicare;
  • înainte de a-si înregistra firma la Registrul Comertului îsi dau seama ca e mai comod să lucreze doar 8 ore la un serviciu sigur, si ca nu au energia necesară pentru a face fată tuturor problemelor si “durerilor de cap” generate de demararea unei afaceri.

Motivele mai sus expuse sunt într-adevar motive destul de serioase pentru a te mai gândi înainte de a îti înfiinta o firmă. Vestea bună este că aproape pentru orice problemă există si solutii, iar dacă va găsiti în una din variantele de mai sus vă putem face câteva recomandări.

Nu crezi în ideea ta de afaceri: o idee de afaceri bună te poate transforma dintr-un om obisnuit în milionar, dar din păcate, înainte de a te apuca de o afacere e greau să îti dai seama dacă într-adevăr ideea de afaceri este bună. Într-o astfel de situatie posibilele solutii sunt francizele si MLM-urile (Multi-Level-Marketing). În ambele situatii intri “într-un sistem” care este verificat de-a lungul anilor, si care daca este respectat, poate aduce câstiguri bune. Un francizor serios are experienta necesară ca să te îndrume în privinta locului în care trebuie să îti deschizi afacerea si a modului în care trebuie să lucrezi pentru a obtine profit, si în plus beneficiezi de renumele brandului. Într-un MLM, afacere dedicată cu preponderentă întreprinzătorilor cărora le place să lucreze singuri, avantajele sunt similare: ai produsul, esti învătat ce trebuie să faci si cum trebuie să faci, si beneficiezi de renumele brandului.

Nu ai capitalul suficient pentru demararea afacerii: în principiu, anumite afaceri din sfera serviciilor pot fi demarate cu sume relativ mici, dar în domeniul comertului sau al productiei cu investitii de 5.000-10.000 Euro sansele de reusită sunt minime. Programul Start-Up Nation, lansat în 2017, pare să ne arate că marea majoritatea a ideilor de afaceri necesită investitii de cel putin 40.000 EURO pentru a putea fi puse în practică. Si în acest caz tot francizele si MLM-urile pot fi solutia: dacă ai rabdare să cauti poti găsi francize care pot fi demarate cu investitii de maximum 10.000 EURO, iar în cazul MLM-urilor sumele necesare demararii micii afaceri pot fi de 1-2.000 EURO.

Nu ai chef să lucrezi mai mult de 8 ore pe zi si să ai pe cap în fiecare lună grija salariilor angajatilor: este cea mai mare grijă a micilor întreprinzători, de când românii au început să plece masiv la muncă în străinătate. În acest caz probabil cea mai bună solutie este un MLM, fiindcă trebuie să te plătesti doar pe tine si poti lucra ca PFA (astfel nu mai ai nevoie de un contabil). Lucrezi în functie de cât vrei să câstigi si nu trebuie să le porti altora de grijă. Dacă esti dispus să îti asumi plata a 1-2 angajati poti alege o franciză mică, dar probabil va trebui să lucrezi mai mult de 8 ore.

Nu vrei “dureri de cap” suplimentare: pe lângă problema plătii salariilor angajatilor pornirea unei afaceri presupune multe alte “complicatii”, ca de exemplu obtinerea autorizatiilor de functionare, asigurarea finantării necesare bunului mers al afacerii, controale de la diverse institutii ale statului precum si rezolvarea unor situatii neprevazute. Pentru cei care vor să evite astfel de situatii MLM-urile pot fi o solutie, deoarece în marea majoritate a cazurilor nu ai nevoie de un sediu sau un magazin, si nu esti obligat să obtii cea mai mare parte a autorizatiilor si avizele pe care orice firmă trebuie să le obtină. In plus, în general nu esti verificat de ITM, Garda de Mediu, DSP, ISU si alte organe de control.

În cazul în care credeti că aceste solutii vi se potrivesc vă recomandăm să căutati detalii pe site-urile dedicate francizelor sau, daca doriti cat mai putine dureri de cap, pe cele ale principalelor MLM-uri ce operează în România: Oriflame, Avon, Aloe Vera sau cel mai nou si mai spectaculos din punct de vedere al profiturilor ce pot fi obtinute Apă Kangen (clik aici).

.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Afaceri mici, Idei de afaceri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Te-ai gandit sa pornesti o afacere, dar nu vrei “dureri de cap” ?

  1. Codrea Petru zice:

    Super tare, articolul ! Felicitări !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s