Merită să te gandesti să iti faci o fermă de bovine?

Ferma bovineDacă ai pamânt intr-o zonă unde se poate face zootehnie cu succes şi vrei să faci bani probabil că una dintre ideile de afaceri la care te-ai gândit este înfiintarea unei ferme de bovine, fie de vaci pentru productia de lapte fie de bovine pentru carne. Dar oare merită să te gandesti serios la o astfel de idee de afaceri?
Se pare că da, căci “vremurile se schimbă” şi incep să apară o serie de argumente pentru demararea unei afaceri in acest sector.
1. Piata
Desi creşterea animalelor, si in special a bovinelor este un domeniu cu tradiţie în România, in ultimii ani s-a inregistrat o tendinţă de diminuare a numărului de bovine. În doar 7 ani, țara noastră a reușit să piardă aproximativ 30 % din efectivul de bovine pe care îl avea în 2005. Astfel România a reusit să atingă un record negativ: suntem țara de pe primul loc din Europa la scăderea numărului de bovine. Cea mai mare scădere s-a înregistrat în perioada 2009-2010 când am pierdut peste 500.000 de bovine.
Numărul mare de proiecte aprobate spre finantare prin PNDR in ultimii 3 ani a condus la o sensibilă imbunătătire a cifrelor din acest sector. Potrivit INS, in semestrul II al anului 2013 şi semestrul I al anului 2014, in acest domeniu s-au inregistrat uşoare creşteri: 8,5% la junincile pentru reproductie si 2% la bivolitele pentru reproductie. Cu toate acestea Romania importă in continuare cantităti foarte mari de carne de vită.
Este adevărat ca la lapte s-a inregistrat in 2014 o mică criză de supraproductie, dar in ceea ce priveşte carnea de vită cererea de pe piata internă nu este satisfăcută de producătorii interni şi, ceea ce este cel mai important, cererea pe piata europeană este mare.
Nu trebuie să pierdem din vedere nici aspectul creşterii populatiei globului si a creşterii continue a cererii de produse alimentare.
2. Subventiile acordate crescătorilor de bovine
Potrivit anuntului făcut de Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la INDAGRA 2014, valoarea subvenției pe cap de animal pentru bovinele de carne va fi de aproape patru ori mai mare în 2015 (o crestere a subventiei de cca. 300 Euro/cap), iar in cazul vacilor de lapte se va adăuga un ajutor suplimentar de 250 de euro pe cap. In 2015 fermierii vor primi peste 1.600 de lei pe cap, plăți care vor crește până în anul 2020. Aceste subventii mari nu sunt deloc de neglijat !
3. Existenta fondurilor nerambursabile pentru constructia de ferme
Infiinţarea unei ferme de bovine este finanţată prin măsura 121, măsură ce are ca obiectiv general cresterea competitivitatii sectorului agricol printr-o utilizare mai bună a resurselor umane si a factorilor de productie si indeplinirea standardelor nationale şi a standardelor comunitare. In perioada 2007-2013 rata de succes a proiectelor depuse pe aceasta masura a fost de 87.5%.
In perioada următoare (2014 – 2020) constructia si modernizarea fermelor de bovine se va putea face atât prin programele ce vor continua măsura 121 cât si prin programele dedicate sprijinirii tinerilor fermieri. Nu este exclus sa apara si alte masuri care sa faciliteze crearea si dezvoltarea unor ferme de bovine.

Se pare că este un moment potrivit pentru a începe o afacere cu vaci (bovine) în România. Bineinteles, de la idee la afacere sunt multi paşi de parcurs iar succesul intr-o astfel de afacere depinde atât de abilitătile tale manageriale cat si de cunoştintele practice pe care le ai in acest domeniu.
Si mai este ceva: e genul de afacere ce se potriveste celor capabili de multă muncă fizică. In primii ani, când afacerea este mică nu iti permiti să stai la birou si să trasezi sarcini angajatilor. Trebuie să muncesti fizic in ferma ta, iar dacă toată viata ai locuit la oras intr-un bloc, si ai circulat cu masina sau cu autobusul s-ar putea să constati că nu faci fata ! Deci, e o afacere care poate aduce bani, dar nu oricui !

Succes !

V.T.

Acest articol a fost publicat în Idei de afaceri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu